Přeskočit na hlavní obsah

Nablus - palestinské město obdařené olivami a mýdlem

Nablus není pouze název palestinského města na západním břehu Jordánu, ale také proslavená čistě přírodní mýdla (tzv. nabluská či "Nabulsi mýdla") kastilského typu. Palestinský básník Fadva Tuqan a zároveň nabluský rodák se o nich ve své poezii kdysi vyjádřil:

Město bylo obdařeno božským mýdlem
A mýdlo hlásá jeho slávu do všech koutů světa
Duchové jeho formuli zbytečně hledají
zůstává utajena a skryta.
Diadém dokonalosti ji zdobí*
a její cesta dokonalostí se zove
ale jeho mýdlo, nepřekvapivě,
dva diadémy krášlí...


* míněna Tuqanova rodina s dlouhou tradicí

Historie


Mýdla se ve městě Nablus vyrábějí již od 10. století. A není divu, že se o něm básník zmiňuje jako o "požehnaném" či "obdařeném". Jedná se totiž o známé centrum regionu, v němž se od nepaměti pěstují olivovníky, které mýdlům poskytují základní surovinu - olivový olej. Jen díky němu se město od 14. století stalo proslaveným producentem mýdel, dovážených do mnoha koutů Středního Východu a Evropy. V 19. století se pak výroba mýdla ve městě Nablus, kde fungovalo okolo třiceti továren, rozrostla natolik, že byla schopná pokrýt více než polovinu celkové produkce mýdel v Palestině. Teprve od poloviny 20. století výroba mýdel upadla. Bylo to mimo jiné způsobeno některými přírodními katastrofami a také izraelskou okupací. A tak nyní již ve městě působí pouze několik rodinných firem, které na tradici výroby mýdel navazují. Jednou z prominentních je Nablus Soap Company. Byla založena v roce 1971 mužem jménem Mojtaba Tbeleh Adnan, který pochází z mýdlařské rodiny s více než čtyřsetletou tradicí. Slávu jeho rodu ozřejmuje fakt, že specialitovi na krájení mýdlových bloků se v arabštině říká "Tubeili", což je přímý odkaz k rodovému jménu.

Výroba


Mýdla Nablus jsou vyráběna z přírodních rostlinných přísad a to v pěti fázích. První z nich je fáze vaření, pak přichází na řadu pokládání, dále krájení, sušení a balení. Všechny tyto fáze jsou vykonávany čtyřmi skupinami pracovníků, kteří mají jednotlivé fáze na starosti. První fáze je vykonávána v přízemní místnosti, kde se ve velkém kotli společně vaří olivový olej, voda (místní tradičně železitá, která dodává nabluskému mýdlu charakteristickou pevnost) a hydroxid sodný (tradičně vyráběný z popele), nic jiného se nepřidává. Tato směs se míchá tradičním nástrojem ve tvaru vesla - tzv. dukshabem, který je až tři metry dlouhý. Poté je uvařené mýdlo pečlivě vyzkoušeno pověřeným pracovníkem a zároveň hlavou vařícího týmu, jenž ve své dlani zkouší jeho texturu. Hned nato se ještě čerstvě uvařené mýdlo rozlévá velkými vědry po podlaze (tzv. mafrach) v prvním patře továrny a nechává se jeden den, aby ztvrdlo. Poté se krájí a "štempluje" tradičnímu razidly. O den později pak pracovníci vykonávají další z úkonů - stavění a formování mýdel do tradičních geometrických věží zvaných "Tanana", v nichž mýdlo po dva až tři měsíce schne a zaje. Menší množství je pak vtlačeno do forem a označeno jménem Nablus. Teprve potom se jej ujme další skupina pracovníků, kteří jej balí. Není žádným tajemstvím, že dva takoví pracovníci dokáží během jedné hodiny zabalit pět set až tisíc kousků - úctyhodný to výkon.

Použití

Tradiční nabluské mýdlo.
Nabluská mýdla je možné používat na každodenný mytí celého těla, včetně pokožky obličeje a vlasů. Podporují přirozené regenerační schopnosti pokožky a udržují ji v rovnováze. Jsou vhodná pro všechny typy pokožky a všechny věkové kategorie.

Pod značkou Nablus najdete několik druhů olivových mýdel. Všechna mají společný základ, který je tvořen více než 60% olivového oleje, dále olejem kokosovým a vodou. Nablus nabízí jednak čisté olivové mýdlo a pak další mýdla, která obsahují např. esenciální oleje, med, mléko, bahno z Mrtvého moře, sušené bylinky nebo ovoce. Byliny jsou pečlivě vybírány podle svých léčivých účinků a spolu s dalšími složkami mají všechny původ na Středním Východě.

Novější produkce - variace


Terapeutické kvality mýdel se odvíjejí od jejich aromatu a čistě přírodních přísad. Všechny jsou vybírány a kombinovány tak, aby i lidé s různými kožními problémy pocítili během používání mýdel Nablus úlevu a jejich pokožce se začalo viditelně lépe dařit...



Mýdla koupíte například zde


Podívejte se také na reportáž z nabluské mýdlárny zde nebo zde:



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v